tabung dan rajin2 la klik di sini

Sara Ali

Sunday, December 25, 2011

Inilah hakikatnya.


Kesakitan yang ditangung tiada siapa yang tahu. 
Mungkin kita dapat melihat dari raut wajah nya.
Tapi kita tidak tahu apa isi hati dan perasaannya.

Mungkin benar katanya. 
Langkah seterusnya?
Perlu terima hakikat ini.





Lelaki yang cantik,adalah:-

1)Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2)Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3)Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun
4)Lelaki yang tenang dan lapang dada
5)Lelaki yang baik sangka
6)Lelaki yang tak pernah putus asa

Perempuan yang gagah,adalah:-

1)Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2)Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3)Perempuan yang tabah menangung kerinduan setelah ditinggalkan
4)Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman.


Nota kaki: Cuba perbaiki diri ini yang serba kekurangan.

p/s: sumber dari rakan FB. 

Saturday, December 24, 2011

Saturday, December 17, 2011

Berapa nilai harga 5 minit itu.



" awak, berapa nilai harga masa 5 minit itu pada awak?"




"ya, saya tahu awak sibuk"
"mana mungkin saya tidak tahu"
"saya cuma mahukan 5 minit masa awak itu untuk saya"
"hanya 5 minit"






"boleh awak tinggalkan kerja awak seketika"
"tidak kurang tidak lebih dari masa awak"
"hanya 5 minit"
hanya 5 minit...




"Sungguh Tinggi Nilai Harga 5 Minit Awak "





Nota Kaki:
Orang yang mencintaimu sentiasa ada waktu untuk menemanimu walaupun seketika.

Tuesday, December 13, 2011

Bila Hantu DURIAN Bertemu DURIAN


Sedang asyik mendengar lagu sambil tersenyum riang. Tersusun rapi diiringi melody  cukup slow tapi sedap. HAHA. . . Sesedap buah durian. ( ^___^). DURIAN? Ada kaitan ker? Memang ada tau!

Sebenarnya  i  nak kecoh satu dunia yang tadi i dapat durian. HEHE. . .Walaupun 4 ulas. Ok la kan dari tak dapat.  Tu yang cepat-cepat update blog. BTW thanks for syidah sebab kasi durian dekat orang yang paling tepat. Iaitu saya yang HANTU DURIAN. Dan tak lupa juga kepada orang yang pelawa saya makan durian iaitu angah. Angah i bukan angah u all k. Jangan nak pasan. HEHE.


Oklah, I nak sambung balik makan durian. HAHA. . .Durian la sangat. Sedangkan dah selamat dah. Licin sambil menjilat jari. HUHU. . .  So i letak pic budak comel ini. Secomel i time kecik-kecik dulu. Memang serupa. Sebijik macam durian. Nak letak pic durian. Tak sempat nak capai camera tangan sebelah dah capai dulu sambil masuk mulut.....glup...Terus berada dialam lain.

Okies. babai. sayang u all sangat-sangat.


Saturday, November 26, 2011

Tolong jangan pilih dia untuk jadi seperti mu.

Nobody is perfect. Semua orang dah sedia maklum. Dari yang tua sampai ke muda. Dan yang aku sendiri tak faham. Kenapa kita nak mecari kesempurnaan secara terlampau pada orang lain. Tapi bukannya pada diri kita.  Aku tak cakap, mencari kesempurnaan itu salah dan tidak di benarkan. Cuma perlu kena pada tepatnya. Tidak semua orang mampu untuk mendapatkan kesempurnaan itu. 

Senang citer la. Kalau memang kita dah dilahirkan dengan kulit yang agak gelap dari kecil. Mandi susu ke. Guna sabun lulur ker. Ketak losyen setong ke. Tapi masih tidak berhasil. Sudah suratan. Takkan lah sampai kita nak buat plastic surgery kot. Memudaratkan diri sendiri bukan.

Ya,memang aku dalam keadaan yang cukup beremosi sekarang!


A: Aku nak tanya boleh?
B: Kau dah tanya pun.
A: Aku serius ni.
B: Maaf. Tanya lah aku sedia mendengar.
A: Aku gelap?
B: Maksud kau.
A: Kulit aku.
B: Kenapa?
A: Dia suka yang putih.
B: Haa...
[ dialog telah dipendekkan ]

Hello, masa kau mintak couple dengan dia dulu. Kau rabun warna kah atau kau memang rabun. Cukup aku tak faham. Alasan hampir ditinggalkan sebab warna kulit. Engkau ingat engkau putih sangat ker. Tolong la. Jadilah manusia normal. Yang engkau usha awek kawan-kawan engkau cerah bak bulan tu kenapa? Kau baru perasan perempuan yang putih melepak ni CANTIK atau engaku segan. Cantik tu satu subjektif la. Tak semestinya putih tu cantik. Adoiii. (bahasa yang digunakan memang kasar tapi hanya bermonolog pada diri sendiri)

B: Aku tak faham.
A: Apa yang kau tak faham.
B: Patut aku berubah.
A: Sebab diri dia.
B: Aku sayang dia.
A: Sayang bukan untuk ditayang.
B: Aku suka.
A: Tinggalkan dia.
[ dialog telah dipendekkan ]


Aku sebagai kawan cuba yang terbaik. Tidak pernah niat di hati ini membiarkan kau bersedih. Aku rasa apa yang engkau rasa. Kita sama. Kita cuba yang terbaik untuk dirinya. Tapi adakah dia cuba yang terbaik untuk diri kita? Adakah dia cuba yang terbaik untuk dirinya? Sukar untuk jawab segala persoalan engkau. Kerna persoalan aku tidak pernah terjawab.

Semua itu mengarut kawan. 
Mana ada seorang insan yang melafaskan kata 'cinta dan sayang' mengajak kearah keburukan. Engkau sudah cukup sempurna di mata ku. Biarlah engkau dikatakan kolot pada pandangan matanya. Tapi janganlah engkau kelihatan 'kolot' di  pandangan pencipta. 

Lupakan dia kawan. 
Akan lahirnya seorang insan sebaik mu kelak. Dia bukan untuk dirimu. Aku yakin. Aku tahu engkau mampu. Dia tidak ikhlas menerimamu. 

Nota kaki:
Aku boleh terima bila engkau masih bersama dia kerna engkau sudah cerah seperti dia. Ia membuktikan engkau benar-benar mencintainya.
Tapi aku tidak akan pernah terima sama sekali bila engkau berubah kerna dia, semata-mata untuk tidak kelihatan kolot dimatanya.


Pertanyaan:
Soalan yang perlu dijawab oleh anda:

  1. Seksi, kurus dan putih memang dalam senarai pilihan hati setiap insan yang bergelar lelaki. Benar kah?
  2. Wahai lelaki, yang mana satu anda mahu dikatakan oleh kawan-kawan anda. 
    • Wow. hot nya awek ko.
    • Pandai engkau cari awek.


Nota kaki SARA ALI:
Aku tak kata aku ini perfect. Kalau aku perfect aku tidak adakan rasa apa yang mereka rasa. Itu cuma pendapat aku.Mungkin bahasa aku terlalu kasar. Kerna aku sudah penat. Penat dengan kesedihan. Kalau memang itu yang engkau nak, tolong jangan pilih kawan aku untuk jadi seperti engkau. Aku boleh terima jika engkau pilih kawan aku untuk jadi sepertinya.
  


Thursday, November 17, 2011

Video = Nangis + Malu


Malu.
Satu perasaan yang cukup rapat dengan diri ku. Betul ker?

Untuk pertama kali aku excited melihat "video".[ bukan video lucah tau]. Mungkin kerna ia dari kawan ku. Walaupun seketika mengenalinya tapi "aku tahu itu dia" dan "aku kenal itu sapa".


A: Rindu kau.
B: Rindu aku?
A : Tak.

Epilog Cinta.
Rasanya tak perlu aku mention siapa empunya diri. Perkahwinan siapa ataupun apa-apa. Sebab aku sendiri tidak pernah secara formal mahupun tidak formal mintak izin daripada tuan empunya badan. hehe. Serius aku cakap. Walaupon video tu hanya seketika, ia benar-benar menyentuh perasaan ku.

Kenapa ya?
Sensitive kah aku?
Mungkin ya.
Mungkin tidak.

Maka dengan lajunya aku mencapai makanan di rak. Menyembunyikan bunyi esakan daripada seorang teman. Malu. Malu sekiranya  heran dengan tindak tanduk ku. Menangis tanpa sebab hakikatnya ia bersebab.

Nota Kaki:
Saya impikan sehelai baju pengantin yang sederhana kembang dan penuh dengan bunga kecik2. Chanteknya.

Ok, stop berangan. Calon pon samar-samar.Bye!!!

Tuesday, November 15, 2011

Purple Day.


try nak senyum tak nampak gigi - still huduh!!!

U see that?
Nampak poyo's bukan. Memang terlampau poyo ketika tu. Ok, aku takkan cerita mengenai 'Purple Day' at Suria KLCC. Aku sendiri pun tak tahu apa program yang diorang buat. Yang aku perasan ramai orang look purple at that day. Termasuklah aku. But i'm not a performer ok. Tak sesuai pon sebab terlebih cun. hehe...okies. Balik kepada cerita asal.

my sis said 
"u like yummy ". 
what?
"Polka dot"
( ^_^ )

Purple ker?
Macam tak purple je. Aku sendiri pun comfius kenapa aku akhirnya memilih tudung color purple. Selepas dua jam lebih aku cuba mengayakan seledang yang aku cukup benci tapi terpaksa pakai. (sebab tudung aku,adik aku rembat ) Dan yang mengherankan aku, color oren. Jauh panggang dari api.

Walaupon aku dah jumpa yang sesuai,tapi still rasa kurang memuaskan. Sebab apa? Tudung tu senget benget. Anti 100% ok. Tapi dalam hati berbunga-bunga. Kena dengan tema. Cewah...

Pengajaran: 
Setiap kali balik bercuti mesti bawa tudung/selendang sendiri2. Walaupon di rumah berlambak di almari tapi di sebabkan jarang pakai jadi lain macam.

Nota kaki: 
I need a new phone. 

Sunday, November 6, 2011

Salam Eid Ul- Adha.

Assalamualaikum....



Gambar ini di ambil pada pagi raya tadi. Melihat ayah sendiri menyembelih lembu-lembu di sana. Selamat Hari Raya Korban kawan-kawan sekelian.

Tiada Noktah Cinta.

Assalamualaikum...


Dalam hidup ni, setiap orang perlukan kawan. Tipulah kalau ada yang kata dia tak perlu kan kawan langsung. Kadang-kadang, memang kita perlukan masa untuk bersendirian. Memikirkan perkara-perkara yang di rasakan perlu. Namun begitu, akhirnya kita akan mencari seseorang untuk bercerita. meluahkan rasa di hati. bertukar-tukar pendapat. bergurau senda. Tanpa kawan hidup kita tidak ada pelangi. Antara hitam mahupun putih.


Ada di antaranya kita  menganggap seseorang itu 'hanya sekadar kawan'. 'kawan gitu-gitu tak lebih pun'. yang betul-betul kawan. dan sebagainya. Namun begitu, sudah ke kita berjumpa dengan 'kawan' yang akan bersama kita selama-lamanya tanpa berubah hati. tidak kira senang mahupun susah. terima kita seadaanya tidak kira sihat mahupun sakit. Sekiranya kita sudah berjumpa, sememangnya dia adalah yang terbaik untuk diri kita. Hargailah mereka.



Setiap orang mempunyai cerita mereka sendiri apabila bersama 'kawan' masing-masing. Dan sudah semestinya kita inginkan kebahagian berbanding kesedihan. Namun begitu tidak semua orang akan mengecapi kebahagian yang sama. Ada yang menagih kebahagian bersalut kedukaan. Seperti tiada noktah.

" saya terima awak kerana kesian  "

Tiada kata yang terkeluar dari mulut ni. Diam...

p/s :  BE HONEST WITH THE PEOPLE WHO LOVE U.

Saturday, October 8, 2011

Enjoy tengok Ella perform.



Ella...Ella...Ella...
Wah, suasana menjadi gamit seketika bila semua orang dok panggil nama ella. Tapi tak termasuk aku tau. Aku hanya membatukan diri di tepi pentas. Saja nak sibukkan diri tengok ella perform.Mana lah tahu ada benda yang menarik.hehe

Tup...tup...tup...
Ella muncul depan aku. Jarak memang tak jauh la. Oleh kerana aku dok tepi pentas. Dapat tengok tepi je la.
Kira okla kan.Ok, nak buatkan cerita. Bila nampak jer ella. Ayat pertama yang terkeluar kat mulut aku. "Kecik je orang ni" dah macam aku je, cuma berat aku lebih cikit la dari ella. hehe. Nak jugak aku menyelit? Nak kata aku jakun, jakun juga la kot. Tak kata apa -apa langsung. Senyap dan record segala show dia. Mengal juga aku ini. Aku record untuk apa pon ,aku sendiri tak tahu.haha. nasib baik la hasilnya cantik walaupn ada la dua video tak nampak langsung. hehe

Menyesal?
Dan dalam sejarah juga lah kali pertama aku belanja dengan banyak sekali di tapak expo convocation U aku. Ooo tidak, lepas ni memang aku kena ikat perut . Lari budget nak kejar pon dah tak dapat. TIDAK!!!


Wednesday, October 5, 2011

Dari mata turun ke hati.



Orang selalu katakan :

"Dari mata turun ke hati" 

dan aku selalu memikirkan :

"Dari hati turun ke mana ? ".
(ketawa aku sendirian)


M.A.T.A. 
Bagi insan yang dilahirkan cukup sifatnya, mata merupakan salah satu organ penting pada kita semua.




Dengan mata aku mampu melihat raut wajah kasih seorang ibu.
Dengan mata aku mampu melihat raut wajah tegas seorang ayah
Dengan mata juga lah aku  mengenali itu abang, kakak dan adik.
Sungguh indah.


Dengan mata juga aku mengenali awan.
Dengan mata juga aku mengenali matahari.
Dengan mata juga aku mengenali bintang.
Dan dengan mata jugalah aku mengenali sang bulan.
Sungguh Unik.


Kerana mata aku mengenali itu pantai.
Kerana mata aku mengenali itu batu.
Kerana mata juga lah aku mengenali itu api
Dan kerana matalah aku mengenali air mata.


Pelahan-lahan mata ku tertutup.
Berharap segala keindahan tidak akan lenyap.
Sikit demi sedikit cahaya hitam menguasai.
Gelap.
Sungguh indah ciptaan-mu Ya Allah.
Aku bersyukur.


p/s: 
Mencari masa yang sesuai untuk bertemu doktor dan EYEMO menjadi teman ku. Insya Allah


Thursday, September 22, 2011

Bila diri ini umpama ombak.



" Hati mana tidak terbuka bila di ketuk.  Hati mana tidak tumbuh bila di baja.

Hati mana tidak sakit bila di sakiti.  Hati mana tidak terluka bila di lukai."

p/s:
Yang mana paling sakit?
Sakit di tinggalkan atau sakit bila terus ditipu?
(tiada kata yang lebih sesuai untuk difahami )



Tuesday, September 20, 2011

Hadiah teristimewa daripada MYSPACE.

Ok macam ni, tadi saya saja-saja buka MYSPACE...
Tersangatlah terkejut bahawa tup tup saya nampak gambar lama saya.hehe.
Tersangat lah malu walaupun gambar saya sendiri...
Akhirnya tersenyum jua saya...
Terubat kesedihan saya...
Terima Kasih MYSPACE...



Kalau korang nak tahu.
Pic ni masa saya sem 1 tahun 2008. 
Mula-mula masuk U.
hehe.


Haa. yang mana satu saya?
Sudah semestinya yang purple tu. hehe
Masa ni sem 2, Dinner block dekat U.
Ayu kan kawan-kawan saya.


Nak jadi penyambut tetamu.
Tapi tak dapat sebab jadi urusetia bahagian lain.
So pegang je la cenderahati ni.
Sedih!!!


Yang ni sem berapa saya x pasti.
Rasanya macam sem 3.
Masa ni tengah jamuan raya.
urm,,,
Kalau korang perasan.
Saya nampak sedikit muram kan time tu. 
Memang tengah bersedih pon. 
Tapi masih mampu tersenyum.
Manis kan yang berbaju biru tu.
(perasan!!!)


ok, yang nie memang saya tak ingat langsung sem berapa.
Tapi yang pastinya.
Inilah kali pertama saya pakai baju warna pink secara keseluruhan.
Ya Allah, mula-mula tu saya terasalah malu sesangat2.
Akhirnya saya dah jatuh hati dengan pink disebabkan seseorang.
So sweet!!!


Tamat sudah,
Saja je nak ambil masa 3 minit korang masuk dalam tabung uji saya.hehe.
Dan baru saya perasan yang rupanya DOLU-DOLU saya suka ambil gambar senyum nampak GIGI kan?
Dah macam iklan Colgate pulak,  

Tapi heran,
kenapa sekarang saya tak suka yer?


p/s
Terima kasih MYSPACE sebab buat saya tersenyum,
Dari air mata bertakung terus tak jadi tumpah ke baldi,
Semua tu kerana gambar lama saya.
(Sebenarnya banyak lagi, tapi biarkan lah rahsia.haha)

Sunday, September 18, 2011

Bicara Hati : Bermain dengan hati.

Assalamualaikum.


Bila hati sudah berbelah bahagi. Sekelip mata hilang segala kebahagian yang dikecapi, hanya kedukaan yang dilalui. Kita sedia maklum bahawa hati sememangnya satu. Mana mungkin menjadi dua mahupun tiga. Namun haruslah kita tahu bahawa dua hati boleh menjadi satu. 

first time tengok macam menggelikan, tapi bila lama2 tengok macam cute je. hehe


"Di antara mereka yang kita sukai dan kagumi, kita tidak dapat menemukan suatu kesamaan, tetapi di antara mereka yang kita kasihi, kita dapat menemuinya "


Bak kata pepatah juga "mulut lelaki di hati dan hati wanita di mulut". Wanita memang diakui mudah meluahkan apa yang dirasainya, berbanding lelaki. Lelaki lebih selesa mengumpul segala isi hati sehingga menghasilkan ledakan yang menakutkan. Mungkin ini cara lelaki melihat masalah dan membuat pertimbangan.

Hati juga dikaitkan dengan cinta. Jika kita perasan Tuhan memberikan kita 2 tangan,2 kaki, 2 telinga dan sepasang mata, tetapi kenapa Tuhan memberikan hati kita cuma satu? Adakah kita perlu mencari pasanganya. Bila kita sudah jumpa pasangannya. Adakah si dia di ciptakan untuk kita ?

p/s:
To being in one relationship is maybe very easy. It just between two parties. Boy and girl. U and me. But the problem is how to sustain the love throughout. I'm sure, everyone wants a happy love story am i right? Hoping for the same too. Happy ending,  so..... just wait and see la.

Bicara Sara Ali : Happy birthday !!!

Assalamualaikum.

Tanak syakap anyak-anyak. 


tantik tak? penat tau sara buat. haha...tipu jer.

walaupon copy n paste tapi tetap nak cakap special untuk kakak ku yg satu.




Saturday, September 17, 2011

Sakit gigi umpama mimpi ngeri.




" sakit gigi umpama mimpi ngeri "

Haa... itu yang sedang saya alami. Sakitnya memang begitu nikmat. Betul-betul menguji kesabaran ku. Yang saya heran, bila saya jumpa dentist sakitnya tak la seteruk ini, tapi bila sampai je kat hostel. Masha Allah, sakitnya bukan kepalang. Habis ditarik segala urat sendi ku. Doc cakap kesan daripada gigi baru. Tapi yang saya herannya gigi bongsu belah kiri dah tumbuh habis. Cuma belah kanan je yang nampak seciput je. Tak mo keluar habis kot. Yang pelik, sakitnya belah kiri bukan belah kanan.  Saya memang bertambah-tambah heran sebab umur saya dah berapa? Orang cakap kalau umur macam saya ini gigi bongsu tak keluar habis di kira AWEK MUDA tau. wahh. kembang seketika. haha.

Dan untuk pertama kali juga lah saya berjaya makan ubat yang cukup menggancam bau dan rasanya sehingga habis walaupun sehingga kini gigi saya masih berdenyut. Bangga bukan?  give me one clap pls. hehe



Bukan itu sahaja. Korang pernah dengar tak, demam malam. Haa.. benda tu pun jadi kat saya. Bila tiba sahaja waktu maghrib, badan mula panas, kepala start jadi berat, muka dan bibir menjadi kemerahan. Bak kata adik saya muka terbakar "merah menyala". Nakal betul adik saya ini. oke, macam ni sebenarnya, ikutkan sehari sebelum sayabalik Kedah, saya dah sihat dari demam. Walaupun sehari kira sihat la jugakkan. Tapi bila sampai je Kedah, sehingga sekarang demam ku tak surut2. Yang peliknya malam dia bukan kemain, macam faham-faham je belah pagi class saya memang penuh. i like it!

Walaupape pon saya bersyukur. Saya masih mampu berjalan kesana-sini dengan sendirinya. Harap-harap esok lusa segala dugaan ini akan berakhir. Insya Allah.

p/s:
Doakan saya cepat sembuh dari demam dan sakit gigi ye. Amin.
Thank u very much for the prayer for me. Im' really appreciate it.
love u all, no word to describe  my thanks.

Friday, September 16, 2011

"Aku terima nikahnya dengan si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM..."

Assalamualikum.

Selamat hari raya. hehe. Hai dah hilang mood raya ker?  Raya kan sebulan. Atau korang semua terpaksa berperang dengan exam. Atau korang terpaksa bersiap-siap untuk masuk sem baru. Tak pe sabar ye adik-adik sekalian. Semua itu masa depan kita juga. Betul tak?

Ok, entry kali ini sangat la simple dan bermakna pada ku. Just nak share something dengan korang semua. Benda ini pon aku dapat dari one of my friends kat FB tu. Cukup menarik. Mungkin ada setengah dari pada anda semua pernah dengar. Yup, kita selalu akan dengar ayat ni bila kita pergi ke majlis akad nikah. Wahh, tiba-tiba terasa teruja. hehe.

" Aku terima nikahnya dengan si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM..."

Bunyinya macam senang bukan? tapi erti sebenarnya dia :

"Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tnggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau aku tidak didik mereka, maka aku fasik, dayus dan aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku.."

Tak dapat aku gambarkan bagaimana perasaan apabila "si dia binti si ayah dia" di tukarkan nama ku sendiri. Mungkin ia satu perasaan yang lega mahupun sedih. Ntah aku pun tak tahu apa perasaan ketika itu. Senang cerita sebab aku tak pernah alaminya. Kalau sebut main-main tu adalah, tapi tak rasa apa-apa pon. Terasa nak gelak ada la lepas tu. hehe. Main-main pulak aku ini.


Mana aku kecik- kecik dulu, suka main kawen-kawen dengan kawan aku. Duduk dekat atas kerusi. Berangan sorang-sorang. Main renjis-renjis. Lawak-lawak. Tapi bila dah besar cikit, ingat perangai tu dah hilang. Rupa-rupanya terlebih imagine pula. Nak weeding macam princess, siap naik kereta kuda bagai. Haha. Berangan tak sudah-sudah aku ini. Sedangkan time tu perangai aku sebijik macam laki, terselit mana teringin nak jadi princess tu pun aku tak tahu. hukhuk!!!



Bila tiba seusia ini, perangai kebudak-budakan ku tak pernah hilang. Tapi bila tiba aku berfikir secara matang. Terasa begitu jahilnya diri ini. Terdetik di hati ini, mampukah aku memiliki insan yang sebenar-benarnya untuk diriku, yang bakal mengimamkan setiap solat ku dan bakal membimbing ku ke jalan yang benar. 

Wallah-hu-alam.

p/s:
Insya Allah, aku akan temui jua insan yang bakal mengimamkan setiap solatku suatu hari nanti. Insya Allah, aku hanya mampu berdoa agar ditemukan dengan si dia.

Thursday, September 8, 2011

Bicara Sara Ali : Kecewa kerana baju raya.


Assalamualikum.

"Haruslah anda percaya bahawa aku masih tidak ada baju raya"

Ayat terlalu sekema. Biarkan je la adik-adik. Asalkan adik-adik percaya atau tidak? Itu terpulang. Sehingga ke saat ini aku masih keluar mencari baju raya. Ala malunya untuk mengaku. Sedangkan hari ini dah masuk raya keberapa? 

Bila orang tanya aku, tema color apa? Selamba aku jawab, baju raya pon tak beli lagi. Ternganga terus mulut dorang dan dengan selambanya mereka kata aku "tak ada semangat raya langsung"

Oh, tidak. Bukan aku tak de semangat raya. Cuma baju yang aku nak tak ada. Masih tak berkenan, bila dah berkenan, saiz pula tak ada. Bila mintak saiz S, kata dah habis. Dia bagi saiz SS or XS. no..no..i mana muat ok. Lepas tu dia bagi saiz M, oh tidak, nampak aku seperti pokok krismis. Besar dibawah. Baju pesak gantung katakan.  

Maka aku kecewa dan sedih.


Kalau korang perasan baju yang aku pakai ini. Sila senyap2 ye. baju aku je yang baru, baju anak2 buah aku semuanya yang lama2. Sedapkan aty je tu. haha.

ok, bye2.

p/s: 
sapa tahu nak beli baju color coklat yg plain or bunga2 kecik pon tak pe, yang penting saiz S ada tau, sila bagi tahu pada sy, 

Wednesday, September 7, 2011

Bicara Sara Ali : Kenapa dia comel sangat ibu?


Assalamualaikum.
Mungkin aku tak setanding dengan dirinya dan mungkin juga aku tidak layak untuk duduk sebaris dengannya. Setiap manusia memang berbeza, beza tingkah laku, paras rupa dan juga beza jalan kehidupanya. Mungkin sukar untuk cari yang sama, mungkin juga senang untuk cari yang sama. Persoalannya, mungkin?

Asfa: Itu kawan ibu ker?
Aku : bukan, cuma kenalan.
Asfa : Kenapa dia comel sangat ibu?
Aku : Mana?
Asfa: Ini.

Tengok, kanak-kanak seusia 4 tahun pun tahu bezakan yang mana comel dan yang mana comot. Hebat bukan?  Bertubi-tubi soalan dari mulut si cilik. Seolah aku hilang kata bagi setiap persoalannya. Soalan yang mudah, bukan standard SPM pon. Tapi masih kaku lidah ini untuk berkata-kata. 

Aku: Asfa comel?
Dia: Memang lah.
Aku : Ye ke.
Dia : Asfa kecik lagi. mesti lah comel.
Aku : Logik.

Mendengar kepetahan anak buah ku, memang buat ku tersenyum. Ada sahaja jawapannya. Sejauh mana aku putar belitkan soalan. Itu je jawapanya. Bila kalah, my favorite word " Oyyeehhh" pengakhir kata. Word yang aku ciplak dari si cilik.

Anda tertanya, siapa pemilik "comel" yang dikatakan oleh anak buah ku itu. 

gambar yang saya ambik dari blognya.  credit to FL

Anda kenal bukan? Fatin Liyana , blogger yang terkenal, Seorang doktor. Kiranya bukan aku sahaja yang meminati fatin liyana, malah anak buah aku pun turut minat.

Semua itu anugerah, anugerah yang tak terhingga dari Illahi. Kita sebagai hambanya perlu bersyukur dengan pemberian-NYA.


Tuesday, September 6, 2011

Salam Aidilfitri 2011.

Assalamualaikum.

Rasanya belum terlambat lagi untuk saya mengucapkan selamat hari raya kepada semua muslimin dan muslimat diseluruh dunia. Terutamanya kepada semua pembaca blog "SARA ALI". Walaupun adakalanya blog ini wujud sekejap-sekejap, tapi saya masih mengikuti perkembangan blogger2 lain. Cukup menarik kisah mereka. Apa-apa pon, dikesempatan ini saya Sara Ali ingin memohon maaf sekiranya terdapat salah silap, terkasar bahasa secara sengaja atau tidak segaja. Diharap kalian semua dapat memaafkan seikhlas hati. Yang penting jangan simpan dalam hati ye. Kira kita 0-0 ok?

ok, ada pengumuman cikit kat sini.

Dengan penuh rasa hormatnya aku nak umumkan bahawa "aku kerja di pagi 1 syawal ". Sedih bukan? 7 pagi dah kena ada di sana. Tak sempat nak makan ketupat, rendang, dan lemang pula tu. Terpaksa pula melayan bermacam-macam jenis perangai orang. Yang jenis sabar, yang kurang sabar dan yang tak sabar langsung pon ada juga walaupon di pagi hari raya. Itu lah sikap manusia, yang kadang-kadang kita terlepas pandang. Macam diri aku ini juga. Apa-apa pon, alhamdulillah aku berjaya harungi segalanya sampai raya ke-2. Syukur Alhamdulillah. 

Dan yang paling best plus plus sayang lebih kat dorang semua, aku dapat duit raya dari customer. yeye, dapat duit raya. Time tu belum dapat duit raya dari family, dah dapat dari customer pula. Orang cakap rezeki jangan ditolak, nanti susah masuk rezeki lagi. Terima kasih banyak-banyak. Rupanya2 masih ada yang prihatin pada insan -insan seperti saya yang terpaksa kerja. Cewahh... ayat baik tu. Bukan tu je, yang datang bawak lemang, ketupat, rendang daging pon ada juga. Terasa juga suasana raya aku di situ. Melayan customer sambil pegang lemang cicah rendang daging... uuuhhhh sedap sehingga menjilat jari. hehe, tapi dalam mimpi je la aku nak buat macam tu.Hakikatnya aku terpaksa lari kesana sini untuk menjamah sepotong lemang. tu baru sepotong bukan 10 potong. 

Tak kisahla, apa pon aku bersyukur kerana aku masih bernafas sehingga kehari ini. Merayakan hari raya bersama insan-insan yang aku sayang.


seperti biasa, setiap entry mesti terselit pic yang kadang-kadang ok dan kadang-kadang macam tak ok. Tapi yang nie special cikit sebab anak buah aku si aiman ini ada pesanan cikit.

" Hai kawan-kawan, selamat hari raya aiman ucapkan.  Jangan lupa datang rumah aiman tau. Nanti boleh dapat duit raya dari ayah ngn ummie, Suka tak? datang jangan tak datang . bye2 kawan2. "


Monday, August 15, 2011

Bicara Sara Ali : Perlu ke kita bermegah2 dengan pangkat?

Alhamdulillah, 
Selesai sudah soal jawab dengan pihak P******s. Boleh jadi huru hara juga lah kehidupan aku hari itu. Semua orang atasan dari  P******s datang melawat. Al-maklum lah kes 'datin' katakan.

Eee, terasa geram pun ada juga. Kenapalah orang suka ambil kesempatan dengan status/pangkat? Tak habis-habis, terasa meluat juga. Nak kata dia itu stupid tak boleh juga sebab orang berpangkat 'datin' sure tahap kepandaian lebih tinggi dari kami. 

Tapi lepas habis soal siasat dari sapa ntah, aku sendiri pun tak tahu. Dan dia beri kata putus, betul-betul buat aku gelak tak henti-henti. 'Datin' tu nak salahkan kami pun tak boleh sebab satu dunia mengunakan sistem macam tu. So 'datin' nak saman sapa? Saman kami? Or nak saman orang yang buat sistem yang telah diluluskan tu. Bertahun-tahun sistem tu digunakan tapi kenapa baru sekarang 'datin' nak pertikaikan.


Sudah la 'datin', jangan terlalu gunakan pangkat nak tunjukkan kamu lebih berkuasa. Kamu salah. Allah lebih berkuasa pada hambanya. Bak kata seseorang pada saya, bila kita sudah meninggal dunia, kita tetap sama. Kita tetap dikapankan dengan kain putih. bukan dikapankan dengan kain emas.



p/s
Jangan terlalu asyik mencari kesalahan orang lain, sedangkan diri kita belum 100% betul.



Wednesday, July 27, 2011

Bicara Sara Ali : Perjuangan mesti diteruskan.

adik2 ku. kalau aku cakap yang aku rindukan budak purple tu. Sumpah dia akan gelakkan aku, haha.
Senyum.
Ikhlaskan lah hati mu memberi senyuman.Senyuman yang cukup indah. Yang mampu mengubat segala duka. Senyum.
Pada aku, senyuman ku terukir hari ini kerna masa silam ku. Masa yang penuh diisi dengan gelak tawa. Umpama kota keriangan yang ku cipta. Saat bermain bersama. Kejar mengejar. Panjat memanjat. Cukup indah bukan? Teringat aku ketika berada dikampung. Bersama saudara mara. Riuh sekali.

Mungkin ada sesetengah daripada anda tidak gemar mengingati masa silam. Masa yang dianggap tidak berguna lagi. Tidak membawa sebarang makna.Umpama masa yang terbuang begitu sahaja.

Adakah ia benar?
Pada aku tidak. Masa lalu yang banyak mengajar aku. Masa lalu yang memberi aku semangat untuk terus capai bintang. Masa lalu juga memberi aku kenangan terindah dalam hidup ini.

Mungkin kerna aku terlalu rindukan mereka. Mereka yang pernah bersama aku. Mereka yang selalu menemani aku. Mereka yang menceriakan aku dan mereka juga yang mengecewakan aku. Mereka secara tidak langsung melakar perjalanan hidup aku, sehingga aku di tahap ini. Baik atau buruk. Masih menjadi tanda tanya.

Perjalanan ku masih luas. Cabaran ku semakin mengunung. Namun ketabahan ku semakin menipis. Adakah aku gagal? Gagal memegang amanah yang diberi. Amanah sebagai seorang hamba di muka bumi ini. Amanah sebagai seorang anak. Amanah sebagai seorang kakak. Amanah sebagai seorang adik. Amanah sebagai seorang murid. Begitu banyak sekali amanah yang perlu ku pikul. Termampukah aku?

p/s:
Teruskan perjuangan yang telah engkau ciptakan. Jangan berhenti. Langkah setapak demi setapak. Insya Allah, engkau akan sampai jua. 



Sunday, July 24, 2011

Bicara Hati: Peguam yang tak bertauliah.

........

Wife : I'm want to see ur supervisor. Where's ur supervisor?
Husband : Pergi office je.
Aku: Maaf Cik, Cik tak boleh masuk sini.
Wife: Listen. Habis muka I, baju I, u boleh cakap. What the problem? Hei, mana responsibility u ha.

Mana tanggungjawab aku?
Hello, cik masuk terus serang-serang .Tak tahu hujung pangkat. Terjerit-jerit macam orang kurang siuman. Lepas tu tanya mana tanggungjawab aku. Yang dia tak nak dengar dan tak sabar sangat tu kenapa?

Nak je aku tanya dia "Mana tanggungjawab cik sebagai pelanggan?
Ikut suka hati dia je. Buat semua benda tu macam dia punya. Dah tahu benda tu salah, tetap nak buat juga. Bila dah terkena, nak salahkan orang lain. Orang lain boleh sabar, dia tak boleh sabar. Tak nak ikut arahan. Kalot memanjang. Bukan dia sorang yang kejar masa. Orang lain pun kejar masa juga, tapi boleh je ikut arahan kami.

Naik darah aku hari ini. Keluar dari office, terus kena serang dek singa kelaparan. Cakap diri tu lawyer. Tapi macam ini ke nak selesaikan masalah. Tak professional langsung. Terjerit sana sini. Lepas tu,kurang sopan betul, boleh tonyoh baju yang basah dekat muka aku. Habis nampak segala-segalanya yang engkau ada. Hilang maruah terus. Suami dekat sebelah macam batu. Senyap memanjang. Tak larang langsung. Tahu apa yang isteri dia buat tu salah, tapi ntah lah. Malas aku nak cakap.

Benda ini boleh settle dengan elok sebenarnya. Tak perlu nak terjerit-jerit. Sampai angkat-angkat baju. Dia ingat orang yang bagi arahan tu tak berguna ker? Walaupun dia bangla, tapi dia tahu. Ada pengalaman. Dah bertahun-tahun kerja macam tu.  Ingat dengan kereta besar. Pangkat besar,  boleh action macam tu. Cakap diri lawyer. Tapi aku tengok tak professional langsung. Aku yang bukan lawyer pun reti selesai masalah ini dengan professional. Tak terjerit2 dan makin hamun macam engkau. Nasib baiklah aku boleh control ANGIN aku, walaupun kena tonyoh dengan kain basah engkau tu. 

Sumpah, sampai akhir hayat aku. Aku tak akan lupakan kejadian ini. 

p/s:
Tak perlu nak bermegah-megah dengan kesenangan yang diberikan oleh Allah sehingga lupa pada dirinya. Dengan sekelip mata sahaja nikmat itu akan ditarik oleh Allah atas perbuatan yang engkau telah lakukan jika itu yang dikehendaki-NYA. 




Friday, July 22, 2011

Bicara hati : Delete.

Assalamualaikum.

Blog ini bakal di delete.
Aku dah tak perlukan nya.
Tidak ada kaitan dengan diri ku.

Friday, July 15, 2011

Bicara Sara Ali : Kenangan yang terindah bersama mereka.


"Siapa punya pinggan ni? Dah makan tak reti-reti basuh"

Ha, kan tak pasal-pasal dan terkeluar suara seporono (ejaan salah) aku. Aku pantang betul kalau orang dah makan tak reti basuh pinggan. Bukan payah pun, basuh pinggan sendiri-sendiri baru satu. Bukan berpuluh-puluh pun. Lain la kalau rumah aku tengah buat kenduri. Basuh pinggan berbesin-besin pun aku tak kisah. Sebab selalunya memang muka aku sahaja yang buat. 

Tiba-tiba teringat pada arwah nenek. 
Seingat aku, masa aku kecik-kecik dulu. Nenek aku cukup rajin buat kenduri. Oleh kerana rumah nenek besar dan luar , anak-anak dan cucu-cucu nenek ramai. Kami akan bergotong-royong, semua kerja kami buat secara berkumpulan. Tak kira lelaki atau perempuan, besar atau kecik, semua ada peranan masing-masing. Nenek pula jadi Komander. 

Tapi sejak nenek meninggal dunia 9 tahun yang lalu. Agak lama kami tak merasai suasana macam itu lagi. Walaupun mak aku telah mengikut jejak langkah nenek, tapi suasana cukup berbeza. Suasana tetap tak sama bila berada di rumah nenek. Dan aku masih ingat lagi, bila tiba bulan puasa. Nenek sendiri akan uli daun inai dan pakaikan pada cucu-cucunya. Aku paling tidak suka bau inai. Busuk sangat. Tapi aku cukup suka pakai inai. Haha... Macam mana tu?



p/s:
Al-fatihah buat :
  • Allahyarham Mohammad Nazori Bin Mohd Ali
  • Allahyarham Abdul Karim Bin Omar
  • Allahyarham Kaslan Bin Omar
  • Allahyarhamah Aisyah Binti Abdul Manan

~semoga roh mereka di tempatkan orang-orang yang beriman.

Wednesday, July 6, 2011

Bicara Sara Ali : Bila muka kena sepak pagi-pagi buta.


Hari ini hari Rabu bersamaan 6 July 2011. Genap enam hari aku melepakkan diri dekat rumah. Terasa lenguh-lenguh badan. Kerja tak seberapa, tapi lenguhnya bukan main. Banyak tidur kot aku ini.

''hai, siapa pula lah yang sepak muka aku ini?''. Main kasar nampak, geramnya.

"ko rupanya aiman, nasib baik la ko kecik lagi, kalau tak free2 jer dapat tendangan maut dari aku"

Leceh la, bila masa pula akak aku ini letak anak dia sebelah aku ini. Nasib baik tak kena lenyek.

Jam handphone telah menuju ke arah 6.30 pagi. Terasa liat yang teramat pagi ini. Pagi-pagi dah mengomel diri sendiri.

"Apa aku nak buat hari ini ya? "

Kebosanan mula menguasai diri. Duduk dekat rumah lama-lama pun bosan juga rupanya. Tiap-tiap hari buat benda yang sama. Bangun pagi bersihkan diri, solat, kemaskan tempat tidur, makan and bla...bla...bla.....tahu-tahu dah malam. Walaupun di kelilingi dengan budak-budak yang banyak ragamnya, kebosanan tetap ku rasai. Ceh..ceh...ayat tak boleh bla.

Nurul Asfa Athirah ~ 4 tahun
Bila bosan yang teramat sangat. Ini lah kerja aku. Mengisi masa terluang dengan mengambil gambar dan edit apa-apa yang patut. Itu sahaja yang boleh membuatkan aku rasa puas. Lepas tu, mak dengan adik aku jadi mangsa untuk komen. Anak buah aku pula jadi mangsa jadi model aku. Lepas ini rasa-rasa haiwan belaan ayah aku pula jadi mangsa. Hahaha....

Sekian.



Tuesday, July 5, 2011

GiveAway cik Dil : Kami nak banner flash dan doodle FREE

Assalamualaikum.

Nampaknya saya telah di ajak  untuk join Giveaway seseorang. Nampak menarik. Tambahan pula hadiah yang ditawarkan saya tak ada lagi. Manalah tahu sekiranya rezeki memihak pada saya. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu bukan. hehehe.


So tunggu apa lagi, jom la join. Sekiranya berminat, tekan sahaja dekat banner tu. Saya dah 'link'kan terus ke tuan punya badan. Tapi jangan lambat sangat tau. Tarikh tutup adalah 31/7/2011.

Sebelum terlupa, dengan segala hormatnya saya nak tag Nadia dan Diyanah .Harap kamu berdua sudi. 

Wasalam.

Bicara Cinta : Melantak GCB bersama kembar 'Aaron Aziz'


Gaduh... gaduh... gaduh...
Tak ada kerja lain ker?
Kan bagus kalau awak masakan untuk saya ker? (kenyang juga perut saya..hahaha)
Bawak saya jalan-jalan ker? (boleh usha mamat encem....hahaha )
Yang tu baru best.
Ini gaduh, tak best langsung.
Tambah pula ia menyakitkan hati.

Ha, pilih2. Nak gaduh ker nak berbaik?
hahaha

********************

Si dia: 1 July kita jumpa nak?
Aku : Jumaat kan?
Si dia: Yup, Jumaat, tapi lepas Jumaat.
Aku: Maksudnya petang?
Si dia : Kenapa?
Aku : Susah
Si dia : Habis tu.
Aku : Jumpa pagi, bila solat tinggalkan saya.
Si dia : ok, tapi baju kurung ye.
Aku : Maksudnya?
Si dia : Hari Jumaat.
Aku : ???


Terpingga2 aku dibuatnya. Apa kaitan baju kurung dengan hari jumaat. Sebelum ini tak ada pula buat permintaan macam ini. Bukan tak pernah keluar dengan dia berbaju kurung. Pernah je, cuma masa tu aku memang nak berbaju kurung. Terasa macam tak selesa bila aku sarungkan baju yang lain. Maka masa itu, aku ambil keputusan untuk berbaju kurung. Yang kali ini aku agak pelik. Tak tahu sama ada aku selesa atau tak, sebab biasanya aku akan berpakaian mengikut keselesaan dan mood aku hari itu.



Akhirnya aku ikutkan sahaja permintaan si dia. Ingatkan nak juga pakai baju berlapis2, bila tak selesa boleh tukar. hahaha. Dah mula fikir yang bukan-bukan. Tapi alhamdulillah, aku selesa. Cukup selesa dengan pakaian sebegitu. Berbaju kurang berwarna unggu. manis bukan? hehe. Mula perasan.


Tinggal aku seorang diri menghabiskan makanan yang di oder oleh nya. Mana si dia? Faham-faham je la kalau dah hari Jumaat. Tinggal bukan sebarang tinggal. Tinggal ada makna. GCB tu. GCB for the first time. Telan kan je. Orang dah belikan. Sumbatkan je. Siap kena promise2 gitu untuk habiskan semua ini. Akhirnya licin juga.Alhamdulillah, kenyang sudah.


Sila jangan gelakkan aku. Walaupun aku tahu cerita ini dah lama keluar kat panggung. Aku tetap nak tengok. Mula la bertekak dengan si dia. Si dia nak tengok Transformer, aku pula nak tengok KL Gengster. Tapi  ia berpihak pada aku sebab tiket dah habis. hahaha... (sebenarnya tinggal seat depan jer, dia tak nak ). Secara tak langsung aku senyum kambing. haha. Awak kalah!!! 

Amboi bukan main lagi tengok cerita tu. Mula-mula bertekak dengan saya nak tengok cerita lain. Bila dah tengok, dia yang terlebih excited. Siap ber 'lu' dan 'gua' dengan saya tu. Apa? Awak ingat awak seorang je boleh ber'lu' dan ber'gua', saya pun reti k. Cuma malas je nak tunjuk. lalala~

Dan satu perkara yang aku nak tergelak. Ada ker si dia cakap kat saya yang kawan dia cakap, muka dia ada iras2 Aaron Aziz. hahaha. Gelak tak henti-henti saya di buatnya. Sama tang mana tu aku sendiri pun tak tahu. Opps.....terkutuk pakwe sendiri la pula. 

Biar la kutuk, sebab aku memang tak puas hati dengan dia. Bila snap pic bersama. Asyik-asyik muka dia je yang nampak elok.encem la dan seumpamanyalah. Malas nak cakap.  Muka saya pula macam apa ntah. Bila saya tanya 'tudung saya elok tak?'. Dengan selambanya dia cakap elok. Bila snap. Ya ampun dah macam minah indon. eeeee,,,geram toi.. Alasan dia  "awak nak ngorat sapa?".


Saya nak ngorat kembar Aaron Aziz la. Tu pun tak tahu. huh!!!
.dalam hati jer.

' If u really want something, u can figure out how to make it happen '

p/s
thanks 4 everthing

Monday, July 4, 2011

Bicara Sara Ali : Adakah dikategorikan kolot bila berbaju kurung?


Setiap manusia di muka bumi ini dikurniakan akal fikiran. Sama ada kita menggunakan dengan sebaik-baik mungkin ataupun tidak. Melalui pemikiran tercetusnya pendapat. Tidak kira sama ada pendapat itu logik ataupun tidak. Tidak semua perkara yang logik itu logik dan tidak semua perkara yang tidak logik itu tidak logik. Ah' terpulang la.

Aku cuma nak ajukan satu soalan sahaja.

Malukah anda bila keluar/ternampak berjalan-berjalan bersama seorang gadis yang berbaju kurung pada zaman yang semakin maju ini?

Cukup mudah bukan soalan ini. 
Pada aku, mula-mula aku keluar berbaju kurung dengan rakan2 memang cukup segan. Yang aku maksudkan bukan time raya tau.A ku sendiri pun tak tahu kenapa. Apa yang aku segankan. Mungkin aku fikir ia cukup terbatas. Terbatas dari segi apa pun aku sendiri kurang pasti.

Aku bukan apa, masa aku tengah tunggu train untuk pergi kerja. Dalam kebosanan, mulalah aku menjadi pemerhati yang tegar. Hilang sedikit kebosanan di hati ini.  Memang banyak kerenah. Dengan suara gelak tawa kanak-kanak yang lari kesana sini. Suara garau sekumpulan remaja lelaki di belakang tangga dan secara tidak langsung aku terlihat sekumpulan gemaja perempuan di hujung sana. Sekali pandang memang cukup ayu berbaju kurung dan berjubah.

Selang beberapa minit, aku lihat mereka sudah bertukar wajah. Kemana hilang agaknya baju mereka? Bukan kah lebih ayu mereka sebelum ini. Aku hanya memerhatikan dari jauh. Tiada kata-kata dan sedikit kurang mengerti di situ. 

Kawan : Kau kenapa?
Dia: Apanya?
Kawan : Diri kau.
Dia : Aku rimas.
Kawan : Turunkan sikit lagi nampak elok.
Dia: Dah ok ni.

 Aku: Sanggup berlapis2. Tak Panas ke?
(dalam hati sahaja)

Cukup manis bila Cik Heliza berbaju kurung.
Apa-apa yang di pakai tetap cantik.
Alhamdulillah.

Saya cukup suka dengan penampilan Cik Heliza.
Sopan sepanjang masa.
Aku bila lagi?

Sunday, July 3, 2011

Bicara Sara Ali : Sebalik Kisah Seorang Promoter.



Assalamualaikum.

Baru berapa hari yang lepas aku keluarkan statement "Itu lah rutin harian ku sebagai temporary promoter @ Parkson Kajang...". Kerja tak sampai sebulan dah berhenti. Bermasalah ker diri ku ini? ooo, tidak. Tidak sama sekali. 


Pengalaman mengajar  erti kehidupan.
Pengalaman juga mewarnai kehidupan. 
Baik buruk semua tercatat. 
Susah senang menjadi pengukur. 


Promoter?
Satu perkerjaan yang mulia bukan?  Selagi mana rezeki itu datang dari Allah, dari sumber yang halal. Pasti dirahmati. Jangan dipandang sebelah mata. Dan jangan pula lupa, mereka masih manusia. Mereka mempunyai hati dan perasaan. Dan mereka juga dikurniakan telinga. Sama seperti yang lain.


Banyak mata yang memandang dan banyak mulut yang berbisik-bisik. Memang tak dapat lari. Seperti sudah menjadi rutin pada mereka. Aku sendiri kurang pasti. Adakah ia perlu ? Perlukah aku memberi jawapan. Tepuk dada tanya hati.


Wang, harta, pangkat, darjat bukan segalanya.
Tapi budi pekerti, nilai diri, itu penting.


Moral of the story,

Jangan pandang sebelah mata.

Jangan tutup sebelah mata.
Jika pandang,
Guna sepasang mata.
Jika tutup,
Tutup kedua-duanya.





Terima kasih,
Kau orang memang terbaik.
Gelak tawa senda gurau masih segar dalam ingatan.
( Kak imah, Ila, Ila square, Amirul, Ijad, Zafi, Bul, Fakhrul, Fadli, Fitri, Zul, Kak Jega, Mamat John Master, N mamat perfume, Shafiq, Mai, and Kak Nurul. opps lupa plak, pak li pun sama )


Jangan buat muka sedih, buat muka marah.
(habis barang makeup aku tertinggal kat Parkson)

Monday, June 27, 2011

Bicara Sara Ali : Kerja tanpa henti.

Assalamualaikum...

Hurm, tiba-tiba jadi tak reti nak buat intro. Blurr seketika. haha.
Itu tandanya memang dah lama tak update blog dan jelajah blog orang. 
Terbukti.

urm, sebenarnya rindu nak tahu cerita menarik dari kau orang semua. Al maklumlah, kau orang kan hebat-hebat semua. Pejam mata dah siap satu entry. Betul tak?

Tak macam saya, sementara tunggu siap kain di mesin baik cuba-cuba update blog. Mana lah tahu dapat siapkan 10 entry. Perasan.

Cuti 3 bulan ini, saya agak sibuk. Mengalahkan menteri tahu tak? Pergi kerja dari pukul 10 pagi, habis kerja pukul 10 malam. Tak masuk lagi masa sembang-sembang tu, makan deangan jalanya. Tahu-tahu dah pukul 12 malam. Berapa jam je tidur. Letih.

Sampai je tempat keja esok, terpaksa pasang telinga dengar orang membebel. Ya Allah, pagi-pagi lagi dah dengar sound yang menarik. Sabar.

Itu lah rutin harian ku sebagai temporary promoter @ Parkson Kajang...
Di bawah brand apa? 
Kena cari sendiri. 


Sekian.

Makan....Makan....Makan....

Pecah rekod.
Anda perlu percaya.
Walaupun aku cukup allergic dengan makanan laut.
Tapi aku berjaya menelan, mengunyah, dan mengigit segala macam makanan laut di Steamboat Antarabangsa, Bandar Baru Bangi. 


Perlulah anda percaya bahawa aku makan tanpa henti dan tanpa had.
Segala macam yang terhidang aku bedal. 
Macam mana tu.
Hanya RM25 untuk satu kepala orang dewasa dan berapa belas ntah untuk budak kecik.
Segala pembaziran 100g akan di kenakan bayaran RM10.00.
Maka anda tak perlu tamak untuk masak banyak-banyak.
Tak pasal-pasal di cop "berlalu pembaziran di sini". hahaha



Tq pada semua....
Specially to my kakak and my abang ipar.
=)

Sunday, June 5, 2011

Bicara Sara Ali : Happy Birthday sayang!

Agak lama aku merenung handphone di tangan. Masih memikirkan, perlu atau tidak aku menghantar msg kepadanya. Sekadar bertanya khabar. Cukup pada diriku. Banyak perkara telah berlaku diantara kami. Hampir berlarutan sebulan lebih. Akhirnya, aku gagahkan jari jemari ini untuk menekan huruf  berkenaan.

Aku:  Awak...
Dia:  Yup...
Aku:  Bla..bla..bla...
Dia :  Nak jumpa ke? hari rabu k.
Aku:  Betul ker?
Dia:  Rabu pagi, midvalley, pukul 11.
Aku:  ok. (dah macam ayam kena patuk.Tanpa perlu fikir panjang. Aku terus setuju.)

Macam tak percaya pun ada. Hari Rabu bukan 1 June ker. 1 June kan birthday dia. Dia ajak aku keluar la.

********************

Pada hari kejadian:

Agak gementar aku ketika itu, maklumlah orang dah buat salah. Malu memang bergunung-gunung. Walaupun si dia pandai memainkan suasana tapi kekekokan aku masih ada. Tidak banyak cakap di antara kami. Hanya pandangan dan senyuman ungkapan daripada ku.

Dia pandai baca apa yang aku fikirkan saat itu. Apa yang si dia katakan, sememangnya benar. Baru aku tahu, selama ini memang sukar untuk dia faham aku bila tidak berada di hadapannya. Namun dia faham segalanya bila aku berada di hadapannya. Ahh. bertambah-tambah aku tak faham. Apa masalahnya?

Sebab aku lebih selesa berdiam diri apabila bersama orang tersayang. Aku seolah-olah hilang seribu kata. Banyak perkara yang bermain di fikiranku. "Adakah esok aku akan melihat kegembiraan masih terpancar di mata setiap insan yang aku sayang? "

Awak kata, hari ini (1 june) saya nampak gembira sangat. Tapi tiada jawapan daripada saya bukan? Hanya sekadar senyuman. Sebenarnya inilah jawapan disebalik senyuman itu.

Ya, memang saya gembira. Gembira yang teramat sangat sebab saya dah jumpa apa yang sebelum ini menjadi tanda soal. 

Ya, memang saya gembira. Gembira yang teramat sangat sebab untuk pertama kali saya sambut birthday awak.

Ya, memang saya gembira. Gembira yang teramat sangat sebab awak sudi memaafkan segala kesalahan saya.

Ya, ya dan ya, dan ya. 

********************


Tonton wayang, makan-makan, sembang-sembang dan jalan-jalan memang dah jadi perkara biasa kami lakukan setiap kali keluar. Dan perkara wajib adalah GADUH. Macam mana pun kami, mesti ada sedikit pergaduhan. Dah tak boleh lari. Macam arnab dengan kucing. hehehe.

Percaya atau tidak, aku tak bagi sebarang hadiah pun. Aku bertemu dengan tangan kosong. Tiada sebarang preparation atau plan yang mengejutkan.Namun dia buat aku terkejut. Seolah-olah hari itu birthday aku pula. Kelakarlah awak ini. Bertambah-tambah terharu bila awak mengatakan :

"awaklah hadiah hari jadi saya yang paling bermakna. Awak adalah hadiah saya pada hari ini sayang "

Terima kasih awak. 

Yang ini makanan aku~ Asam laksa.
maafla ye, bagi aku yang ini kurang sedap. 
hehehe


Tapi yang ini memang super duper sedap.
Sayangnya Si dia punya makanan.
Tapi saya sapu juga, makanan awak, makanan saya.
Makanan saya, makanan saya.
hehehe


Ingatkan nak tengok cerita hantu. Tapi oleh kerana si dia dah pilih kung fu panda 2. 
Layankan je la, tapi memang setiap kali tengok wayang  memang dia je yang pilih cerita.
hehehe..

Apa-apa pun. Happy Birthday sayang!