tabung dan rajin2 la klik di sini

Sara Ali

Wednesday, April 20, 2011

Kerana kuih keria aku jadi seorang yang kedekut.


Nak dibuatkan cerita, sebenarnya aku baru balik dari kelas, aku singgah cafe sekejap. Niat dihati nak jengguk2 je. Tapi si angah tiba2 cakap " sara, kuih kesukaan kamu ada ni ". Siap tunjuk-tunjuk lagi tu.

Aku apa lagi, terus rasa malu. 

Dalam malu2 tu, dalam hati siap berbisik tu " ala, si mamat nie sibuk je. Aku nak beli kuih ni, dia pon nak beli. Dah la tinggal berapa je. Kang aku tak dapat beli pula" .

Elok je dia letak penyepit tu, cepat2 aku ambil. Devil gila aku.

= = = = = = = = = = = = =

Fuhh !!!..

Kira selamat angah tak tahu. Sebab aku hanya bermonolog dalam diri.Sure dia tak dapat baca apa yang aku fikirkan.

Tiba2 teringat masa aku sem 1 atau sem dua. Aku tak berapa ingat la, masa tu kak zah ada buat kuih keria. Seringgit 4. So aku tibai dua ringgit la. Jadi aku ada 8 ketul kuih keria. Rasa puas bukan kepalang aku. Angah pula beli kuih apa ntah, aku pun lupa.

Lepas dah beli-beli, aku lepak kat cafe. Tiba-tiba member angah datang. Sedang kitaorang menikmati juadah petang gitu. Dengan serta merta angah pelawa dowang makan. Siap dengan kuih2 aku pun dia pelawa. Apa lagi cepat betul tangan dowang ambil kuih aku. Satu demi satu. Agak berapi juga la sebab "itu kuih kesukaan aku la".



 Akhirnya licin. Elok je aku banggun. 

 " angah, kenapa angah pelawa kuih sara tu? itu kuih kesukaan sara. Berapi je sara tengok dowang ambil kuih tu. Sara tak puas la. Lagi pun dah lama sara cari kuih tu "dengan muka masam mengalahkan cuka.

"laa, angah ingat kamu ok je sebab tu angah pelawa dowang. sorry la. Tak tahu pula kamu tak bagi " muka angah ketika itu agak terkejut dengan statement aku.

"kalau kuih lain tak apa la, tapi itu kuih keria! "

Nampak, kejam gila tambah kedekut tahap melampau. Sehingga sekarang kisah itu menjadi bahan setiap kali ternampak kuih keria. Ia menjadi kisah antara aku, angah dan kuih keria. Legend betul. haha 

p/s: 

Mesti korang tak baca kan?
Sebab N3 panjang berjelar2.

ish, jangan begitu dong...

6 comments:

Ryna Tri Asmara said...

sara~ kuih keria tu yang macam donut bha kan ? :)

Sara Ali said...

ah'ha Ryna...

kuih keria tu macam donut tapi gula dia lain ckit...

nk cerita pon x reti sbb sy x reti nk buat...

tahu mkn jer..
hehhee

HonEyBuNNy said...

kuih keria sedap...

suka sangat...

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

alexa yussida said...

hahaha..kesian nyee awk sbb xdpt mkn puas2 kuih tuh n ksian jgak kat angah..mesti die rasa bersalah sbb ofer kwn die..huhu..

meh saya buatkan utk awk meh :)

Cheno Chenonet said...

hahaha kuih keria mmg sgt sedappp!! sy pon sukeeeee.xboleh share ngn org lain! :P