tabung dan rajin2 la klik di sini

Sara Ali

Sunday, December 12, 2010

Jangan Kalut. Buruk padahnya!

"Syukur Alhamdulillah dan terima kasih"  termakbur doa mais.


 Syukur...

Sebelom mais nak bercerita apa yang terjadi dekat diri mais. Mais nak beri nasihat sedikit kepada korang. 

[ Jangan sesekali kalut ketika membeli barang. Pilih yang korang rasa perlu sahaja. Yang merepek2 tu tok sah lah korang gatal2 nak beli. Membazir je. Lagi satu, koarang kena ingat. korang beli barang tu pakai duit k, bukan pakai daun yang boleh petik kat pokok tu. Kalau duit boleh petik kat pokok tu dah lama dah mais buat. Bukan takat tu jer, satu shopping complex tu mais boleh beli..hehe ]


Ingat tu korang. Jangan jadi macam mais nie. Beli barang mesti kalut [mengelabah]. Semua benda nak. Dah boleh borong satu kedai je. Bila sampai kat kaunter, duit semua terabur. Macam dah banyak sangat je duit. Sedangkan ada berapa je. Berlagak je lebih mais nie.

Bila sampai bilik. Mais memang suka check balik barang mais. Nak tengok apa yang mais beli sampai amount sekian2 boleh habis. Barang bukan banyak pon tapi  harga [ mak aiii macam tak lojik je ]. Bila dah check barang. Mais akan check balance mais pulak. haaa!!! kenapa kurang sekian2 nie? kemana pergi nie? ya Allah...Masa tu mula lah nak meraung.


Banyaknya duit dia..aku kaya!


Lepas tu, habis satu almari mais check. Setiap beg plastik mais check. Senang cakap setiap sudut lah. Sampaikan disepanjang jalan mais cari. Masuk kedai sini. Masuk kedai situ. Mais cuba nak ingat kedai mana mais masuk dan pada masa tu mais ada buat pembayaran. 

Akhirnya. mais berjaya juga. Mais dapat balik duit masih yang tercicir tadi. Syukur sangat2. dan terima kasih kepada tuan punya kedai. Sebab simpankan duit mais. Lepas nie mais tak akan kalut lagi lah. Tobat tak nak buat dah. Lepas keluar je dari kedai, mais akan check balik balance. Duit bukan senang nak cari, kalau daun jangan cakaplah, memang berlambak.


Usaha tangga kejayaan.
[ inilah kawan2ku.~sue~mais~shida ]

p/s: senyum selalu. jangan bermasam muka. Tengok muka mais. Buruk betul berkerut macam tu [budak merah]

5 comments:

~eZmALiZa~ said...

alhamdulillah..nasib baik dapat balik duit tu kan...syukur! :))

Mais said...

thanks ezmaliza coz support me....
mmg baru dalam dunia blo nie..
tpi sblom nie pernh ada blog..cuma terikat je dari segi penulisan....

masih tak thu arah tuju...
sbb tue mais wujudkan blog yg baru biar tak terikat dengan ape2...

ASaDa RyutaRo said...

haaa.. tu lah. jangan kalut. itu nasib baik jumpa tuan kedai yang baik hati. kalau yang buat derk, habis la duit tu. menangis tak berair mata. hihi ;P

E.d.Y said...

nasib tuan kedai tu jenis jujur, kalau jumpa tuan kedai yg kaki sapu, habis la

Mais said...

to Asada: syukur sgt2....itu namanya mais masih ade rezeki.hehe

to edy: kalo kaki sapu.....mais hadiahkan penyapu blh ker?...hehehe