tabung dan rajin2 la klik di sini

Sara Ali

Saturday, July 28, 2012

Walaupun kecik tapi besar rasanya.

Assalamualaikum.


Jam di dinding tepat menunjukkan pukul 11.00 malam. Masih sama suasananya. Riuh dengan suara kanak-kanak yang tak henti-henti bermain. Ke hulur ke hilir. Langsung tidak menghiraukan rasa marah di hati ini. Gelagat anak kecil. Itu lah Nurul Asfa Athirah dan Muhammad Aiman Danial. Terlintas di kepala ini. Bagaimana agaknya aku  seusia mereka?


Aku masih ligat mencari idea. Duduk di ruang legar bertemankan bunyi-bunyian suara dari tv. Bagaimana ingin mengarang apa yang terlintas di kepala ini. Namun aku bersyukur. Semua ini ada hikmah. Aku pasti persoalan ini akan timbul " apakah kebaikkan dari peristiwa ini?".

Bila diri ini melihat keatas. Sungguh cantik ciptaan mu. Berlatarkan langit hitam menyerlah kilauan bintang. Entah mengapa diri ini ingin pergi jauh. Sejauh aku dengan bintang. Hakikatnya, sejauh mana tidak ku tahu. Mungkin kerna hati. Hati yang kadang kala boleh merasa kesakitan. Dan kadang kala hati ini boleh menjadi bunga. Bunga yang mekar di pagi hari.

Kadang kala aku sendiri keliru dengan kedudukan aku. Sekali lagi aku bersyukur. Kerna aku masih diberi peluang untuk bernyawa di bulan mulia ini, untuk mencari kebenaran. Kebenaran yang aku rasa mampu memgembalikan kehidupan ku. Kehidupan yang selama ini aku harapkan dan aku inginkan.


Terima kasih sudi membaca coretan yang tak berapa ini.
Selamat Berpuasa semua.
No comments: